Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

7 természetes tápanyag a gondtalan emésztésért!

7 természetes tápanyag a gondtalan emésztésért!

7 természetes emésztést segítő tápanyag

A dyspepsia-t (görög eredetű szó), azaz a rossz emésztést, már az ókorban is ismerték. Ez a felső hasi tünetcsoport leginkább étkezés után jelentkezik, korai teltségérzettel, hasi diszkomfortérzettel, puffadással, hasfeszüléssel, gyomorégéssel jár együtt (nem beszélve a székrekedésről, hasmenésről). Ma már a felnőtt lakosság közel 30-40 %-át érinti. Természetes tápanyagokkal azonban visszaszerezhetjük az irányítást tüneteink felett! Mutatjuk a 7 legjobbat!

TOP7 emésztést segítő természetes tápanyag

7 kiváltó ok, ami emésztési panaszt okozhat

  • ételallergia
  • fertőzések (pl. Helicobacter pylori),
  • kevés rost- és folyadékfogyasztás
  • mozgásszegény életmód
  • túl sok finomított szénhidrát, készétel fogyasztás
  • túlzott stressz
  • elégtelen rágás, túl gyors étkezés

7 természetes emésztést segítő tápanyag

1. Emésztést segítő enzimek és a Saccharomyces Boulardi

Az emésztőenzimek feladata, hogy a bejuttatott táplálékot feldolgozzák, alkotórészeire bontsák. Az amiláz nevű, szénhidrátbontó enzimnek köszönhetően az emésztés már a szájban elkezdődik, a hasnyálmirigy, a máj és a bélfalból elválasztódó emésztőenzim pedig a fehérjék és a zsírok bontásában segít. Ha ezekből az enzimekből nincs elég, akkor az emésztés folyamata nem megy végbe zavartalanul.

TUDTAD? A papaya tele van ilyen emésztést segítő enzimekkel. A papain fehérjebontó, aminosav felszabadító és emésztést elősegítő nezim, a lizozim antibiotikus hatással bír, míg a lipáz a zsírok bontásááért felel.  (antibiotikus hatás), lipáz (zsírok bontása).

7 természetes emésztést segítő tápanyag: papaya

2. Gyomorbarát rost

A rostok olyan növényi eredetű szénhidrátok, melyeket nem tudunk megemészteni, a rostfogyasztás pedig befolyásolja egész szervezetünk működését. Elengedhetetlen, hiszen hozzájárul a normál emésztéshez, javítja a tápanyagok felszívódását, de befolyásolja vércukorszintünket, koleszterinszintünket is. A prebiotikus rostok gyarapítják a mikrobiom hasznos bélbaktériumait, és ezzel támogatják a bélflóra egyensúlyának visszaszerzését. Az egészségesebb bélflóra pedig hatással van a bél-agy és a bél-immunrendszer kapcsolatra, amitől még a körérzetünk is jobb lesz.

TUDTAD? A galaktomannán típusú rostok fogyasztása nem jár gázképződéssel, bélfeszüléssel, székrekedéssel vagy hasmenéssel, éppen ezért gond nélkül fogyaszthatják olyanok is, akik  funkcionális emésztőrendszeri rendellenességekkel (FGID), pl. irritábilis bél szindróma (IBS) és SIBO -val élnek.

termeszetes-emeszt-emesztes-tapanyag-puffadas-probiotikum-enzim.jpg

3. Prebiotikus rostok (FOS)

A prebiotikus rostok segítenek a béltisztításban és a bélflóra hasznos probiotikumait táplálják. Ez azért fontos, mert a belekben a probiotikumok mellett ún. patogének is élnek. Amennyiben ezeknek az aránya kisebb, 20 %-os, úgy a bélflóra egyensúlyban van, azonban ha eltolódik, az mind emésztésünkön, mind immunegészségünkön nyomot hagy. A bélflóra egészsége adja ugyanis immunrendszerünk egészségének 70 %-át.

TUDTAD? Mivel a rövidláncú (FOS) prebiotikus rostszálak, a hasznos bélbaktériumokat kolonizálják, ettől nagyszámú probiotikumhoz jutunk. A probiotikumok egyes törzsei olyan mennyiségű béta-galaktózidázt termelnek, ami a tejcukor-intolerancia és a lisztérzékenység gyakoriságát mintegy 80%-kal csökkenti.

4. Pro és prebiotikumok – Ferzym®

A bélflóránkban hasznos baktériumok milliárdjai élnek. Felelnek a táplálékok bakteriális lebontásáért, a tápanyagok sejtekhez való visszajuttatásáért, de pl. a a K- és B-vitaminokat, immunglobulint, gyulladáscsökkentő, és antibakteriális vegyületeket is ők termelik. Mellettük kisebb arányban (mintegy 20 %) élnek az ún. patogének. Ha ezek kerülnek  túlsúlyba, akkor megbomlik bélflóránk egyensúlya, amely egészségünkre, közérzetünkre is hatással van.

TUDTAD? A bélflóra olyan egyedi, mint az ujjlenyomat, csak ránk jellemző. Ezért jó, ha a probiotikumok mellett őket kolonizáló prebiotikumokat is fogyasztasz.

7 természetes emésztést segítő tápanyag: probiotikumok

5. Bifidobacterium infantis

A Bifidobacterium infantis egy probiotikum a bifidobaktériumok családjába tartozik, melyek oxigénhiányos környezetben is képesek életben maradni. Étrendi dúsítása különösen hasznos antibiotikum okozta hasmenés, puffadás és IBS tünetek enyhítése céljából.

TUDTAD? Az édesanya bélflórájának egészsége befolyásolja a csecsemő bélflóráját, ami akkor is különbözőséget mutathat, ha nem természetes úton, hanem császármetszéssel jön a világra.

6. Articsóka

Az articsóka a máriatövis mellett a legismertebb májműködést támogató gyógynövényünk. Az articsóka étrendi dúsításának előnyei közé azonban nemcsak a jobb májfunkció tartozik, hanem a normál koleszterin és triglicerid értékek és a jobb emésztés is.

TUDTAD?   Az articsóka táplálja a mikrobiomot, részét képezi a GAPS diétának, ami összefügg a bélflóra javításával, a tápanyagok felszívódásával, az emésztőrendszeri betegségek tüneteinek csökkentésével, az IBS-el és az immunitás fokozásával - mivel az immunrendszer nagy része valójában a belekben található.

7 természetes emésztést segítő tápanyag: articsóka

7. Orvosi szén

Az aktív, orvosi szén több mérget semlegesít, mint bármelyik más anyag, amit az emberiség ismer. A saját súlyánál több ezerszer nagyobb súlyú nehézfémet, mérget, vegyi anyagot tud megkötni, sőt a bélgázokat is felszívja. Számíthatunk rá gyomorrontás, hasmenés, puffadás esetén.

TUDTAD? 1 gramm szén felülete körülbelül 500 m2 nagyságú, tehát 2 teniszpálya méretű felszívó felülettel rendelkezik és 100 millió pórust tartalmaz.

Az oldal tetejére