Az immunrendszer védelme minden évszakban lényeges. Különösen oda kell azonban figyelnünk, amikor véget ér a tél, ilyenkor jobban vigyázni kell magunkra, hiszen a hideg hónapokban csökken szervezetünk D-vitamin szintje. Természetesen nemcsak ezzel támogathatjuk az immunrendszerünket, hanem más tápanyagokkal, vitaminokkal, ásványi anyagokkal és gyógynövényekkel is. Cikkünkben bemutatunk néhány olyan természetes módszert, melyek erősíthetik az immunrendszerünket.
A cink az egyik legfontosabb tápanyag a szervezetünk számára, hiszen közel 300 biokémiai reakcióban vesz részt. Amennyiben nincs elegendő cink a szervezetünkben, nemcsak fertőzésekkel kell számolnunk, hanem nagyobb eséllyel alakulhatnak ki autoimmun betegségek is. Az immunrendszer sejtjei kommunikálnak egymással és ezt a folyamatot támogatja a cink.
Immunrendszerünk védelmét egy nagyszerű antioxidáns vitamin, a C-vitamin is ellátja. Amennyiben nem fogyasztunk elegendő C-vitaminban gazdag táplálékot, nem alakul ki megfelelő immunválasz, ami viszont betegségek kialakulásához vezethet.
A természetben rengeteg olyan gyógyító növény megtalálható, melyek hozzájárulnak az immunrendszerünk megerősítéséhez. Gombák közül a reishi gomba emelkedik ki a többi közül, hiszen immunstimuláló hatással rendelkezik, de elősegíti a T-sejtek működését is, melyek aktívan hozzájárulnak a fertőzések, többek között a vírusok okozta megbetegedések leküzdéséhez.
Az immunrendszer optimális működését biztosítják az omega-3 zsírsavak is. Természetes forrásai a halak, a dió, a chiamag, a lenmag, a kendermag és az avokádó.
Szervezetünknek probiotikumokra is szüksége van. Ezek olyan jótékony baktériumok, melyek nemcsak a bélrendszer egészségét biztosítják, hanem az általános egészségi állapotot is javítják. Mivel az immunrendszer majdnem 90 százaléka a belekben található, így ez magyarázatot ad arra, hogy miért is olyan lényeges, hogy egészségesen táplálkozzunk és probiotikumokat is fogyasszunk.
Gyógynövények közül a bíbor kasvirágnak van kiemelkedő szerepe az immunrendszer erősítésében. Ez a gyógynövény nagyon hatékony lehet a légúti fertőzések, bőrbetegségek és hólyagfertőzések kezelésére, hiszen jól támogatja az immunrendszert a gyulladások és a fertőzések leküzdésében. A D-vitamin is mintegy 40 százalékkal csökkenti a légúti fertőzések kialakulásának kockázatát, illetve ez a vitamin vírusellenes hatással is rendelkezik.
Az immunrendszernek sok és összetett feladata van. Elsősorban az a feladat hárul rá, hogy megvédjen bennünket az olyan kórokozóktól, mint a gombák, a baktériumok, a vírusok és egyéb paraziták. Az immunrendszerünknek mindig ébernek kell lennie, hiszen a megfelelő működése kulcsfontosságú az egészségünk szempontjából. Tudnia kell, hogy mely mikroorganizmusok károsak és melyek hasznosak, azaz mely betolakodók ellen kell, és mely ellen nem szükséges támadást indítania.
Az immunrendszerünk akkor betegszik meg, ha a szervezetünk nem kap elegendő tápanyagot, illetve ha méreganyagokkal terheljük magunkat. Ilyen toxinok lehetnek a cigarettában és az alkoholban, de más forrásokból is bekerülhetnek a szervezetünkbe. Fontos, hogy rendszeresen mozogjunk és egészséges táplálékokat fogyasszunk, hiszen immunrendszerünk csak ebben az esetben képes kielégítően működni.
Az immunrendszer működését a citrusos gyümölcsök is támogatják, melyek sok antioxidáns vitamint tartalmaznak. A C-vitamin elősegíti a fehérvérsejtek termelését, ezeknek kulcsfontosságú szerepük van a fertőzések leküzdésében.
A brokkoli nagyon sok értékes tápanyagot, vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz. Megtalálható benne az összes antioxidáns vitamin, azaz az A-, a C- és az E-vitamin, emellett rostban is gazdag, így az egyik legegészségesebb zöldség címet is megszerezte magának.
Az immunrendszer másik nagy barátja a fokhagyma, rendszeres fogyasztásával nemcsak a vérnyomásunk normalizálódhat, de a keringésünk is sokat javulhat, hiszen ez a gyógynövény megakadályozza az artériák merevségét és keménységét, ami sok esetben oka lehet a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának. A fokhagyma immunerősítő hatását a benne található allicin nevű vegyületnek köszönheti.
A védelmi rendszerünk számára hasznos lehet az is, ha legalább a téli hónapokban kúraszerűen gyömbért is fogyasztunk. Én sokféleképpen készítem. Főzök belőle teát, rendszeresen reszelek egy keveset a salátámba, de egy remek keveréket is szoktam csinálni, amit a téli hónapokban ki nem hagynék sohasem.
Így készítem el az immunerősítő gyömbéres finomságot: Egy tálban összekeverek 8-10 evőkanál mézet, ehhez reszelek 4-5 gerezd fokhagymát, és egy nagyobb darab meghámozott gyömbért is mellé reszelek. Ezt követően egy-egy késhegynyi fahéjat, kurkumát és egy csipet fekete borsot is adok hozzá. Valamikor cseppentek hozzá még egy frissen facsart citromlevet, így természetesen a citrom értékes rostjai is az üvegbe kerülnek.
A keveréket bárki ízlésének megfelelően elkészítheti. Kurkumát ne használjanak azok, akik valamilyen gyógyszert szednek, illetve a gyomor és emésztési panaszokkal küzdők hanyagolják a fekete borsot is. Én egész télen eszem ezt a keveréket, persze kisebb szüneteket mindig tartok.