Leírás
L-LIZIN HCL POR - 200 G
MI AZ L-LIZIN
Az L-Lizin a testünkben felépülő fehérjék alapja. Ha nincs belőle elegendő, teljesen mindegy, hogy mennyi proteint tartalmazott az élelmiszer, azok nem asszimilálódnak. A proteinek felépítésében testünk csak L-lizint használ.
Lizin megtalálható a vörös húsokban, csirkében, tejtermékekben. A magvak őrlése elpusztítja a növényben levő lizint, ezért a fehér lisztek és más finomított lisztes termékben csak nyomokban található. A lizin szintén lebomlik, ha protein tartalmú ételt cukorral főznek. A szervezetnek megemelt mennyiségű lizin szükséges pl.: herpesz, erős fáradtság vagy koncentráció hiánya esetén. A lizin hiánya a teljes protein metabolizmust megzavarhatja.
Lizin építi fel az izmok proteinjeit és a kollagént, ami a kötőszövet összetevője. Az ízületek, porcok, és csontok ereje és rugalmassága részben a lizintől függhet, mivel a lizin biztosítja a kálcium felszívódását és a csontszövetekbe való beépülését.
KAPCSOLÓDÓ OLVASMÁNY: 5+1 INDOK A LIZIN HASZNÁLATÁRA
A LIZIN, MINT AMINOSAV FUNKCIÓI AZ EMBERI SZERVEZETBEN
-
Támogathatja a kálcium felszívódását, és a kollagén termelést az ízületekben és a porcokban
-
Hozzájárulhat a herpesz vírus visszaszorításához
-
Elősegítheti az antitestek termelését az immunrendszerben
-
Segítheti a hormonok termelését az endokrin rendszerben
-
Támogathatja az enzimek termelését az emésztőrendszerben
-
Hozzájárulhat a szívizom helyes működéséhez
-
Segítheti az epehólyag funkcióit és más aminosavak asszimilációját
-
Támogathatja a tobozmirigy-és a tejmirigy működését
HOGYAN HASZNÁLJUK
A Lizin napi ajánlott mennyisége 1-2 g (0,5-1 normál teáskanál), amit gyümölcslével vagy vízzel elkeverve igynunk meg étkezés előtt.